Sommaren med Liszt

Sommaren är här ! Jag vet, för jag var precis ute och rensade maskrosor och DET är sommar om något.

Detta som paus i Liszt-övandet. I sommar spelar jag Liszts “Années des Pelerinage” Italien-året. Ljuvligare mer livgivande musik får man leta efter! Jag känner mig som en stark, positiv, förälskad man eller kvinna, vilket som när jag spelar denna musik. Den är faktiskt riktigt Queer och gränslös. Jag säger bara 1800-talsromantiker, de kunde de! Sväva ut, beskriva i ord och toner, totalt överflödiga ord, överflödiga toner, men så nödvändiga för själen. Här finns knappt spår av klassicismens ramar, enkelhet, tyglar. Här är det otyglat, fritt, desperat, kärleksfullt, ömt, aggressivt, melankoliskt, här finns allt det vi aldrig vågar visa. “Con abandono” skriver Liszt ibland, att spela övergivet, tygellöst, fritt, efter eget hjärta. Tänk detta är jag i och i solen och med sommaren framför mig. Jag är lycklig!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *